І Всеукраїнські змагання з легкоатлетичного кросу пам’яті В.Куца (15 квітня 2015р., с.Олексине)

15 квітня в селі Олексине Тростянецького району Сумської області відбулись І Всеукраїнські змагання з легкоатлетичного кросу, присвячені пам’яті дворазового олімпійського чемпіона Володимира Куца.

DSC_7646  DSC_7648

Організаторами заходу виступили федерація легкої атлетики Сумської області, Тростянецька райдержадміністрація, Сумська обласна ДЮСШ, Сумське обласне відділення НОК України та управління молоді та спорту Сумської ОДА. Крім того, даний захід підтримали й інші приватні особи.

Змагання відкривали Голова Сумської ОДА Микола Клочко, Голова Тростянецької РДА Дмитро Назаренко, міський голова м.Тростянець Юрій Бова, сільській голова с.Білка Сергій Пономаренко, начальник управління молоді та спорту Сумської облдержадміністрації Дмитро Лантушенко та президент федерації легкої атлетики Сумської області Володимир Підлісний. Були присутні на заході й інші поважні гості.

 DSC_7650

Місце проведення змагань було вибране невипадково, адже це рідне село прославленого стаєра В.Куца. Більше того, бігову трасу було прокладено вздовж вулиці, яка названа на його честь, і учасники мали змогу випробувати власні сили безпосередньо поруч з батьківською хатою В.Куца.

Участь в змаганнях взяли команди з Харківської, Запорізької, Київської, Чернігівської, Житомирської, Миколаївської, Одеської областей, а також спортсмени з міст і районів Сумської області. Загальна кількість учасників перевалила за 300 осіб!

Приємно відзначити, що серед учасників були й відомі і титуловані діючі атлети та спортсмени, що продовжують активні зайняття спортом після закінчення професійної кар’єри. Таким чином, на старт вийшли 2 МСУМК, 4 МСУ, 6 КМСУ: учасники чемпіонату Європи з кросу 2015, переможці та призери Європейських першостей в категорії «мастерз», призери нещодавнього чемпіонату України з л/а кросу 2016 р. у Цурюпінську.

DSC_7719

Беручі до уваги, що статус «всеукраїнські змагання» цей крос отримав лише цього року, початкове представництво учасників можна вважати більш ніж задовільним. Цю тезу підтвердила і сама боротьба, яка розгорнулася між атлетами на трасі. До речі траса була підібрана, доволі складна – з крутими під’йомами і затяжними піщаними прямими. А враховуючі дощ, який декілька разів перетворювався на зливу, то кожен хто фінішував, може вважати себе переможцем. Дистанція далася важко усім, і новачкам і майстрам кросу.

З підсумковими протоколами змагань можна ознайомитись тут:

ПІДСУМКОВІ ПРОТОКОЛИ ЗМАГАНЬ 

А ми закцентуємо увагу на головних дисциплінах дня, так званих «мейн евентах», де розігрувалися грошові нагороди: 6км для чоловіків та 4 км для жінок.

Серед чоловіків (6 км) призові місця розподілилися наступним чином:

1 місце: Юрій Грицак (МСУ) Миколаївська обл. – 17:32.0

2 місце: Дмитро Мусіятченко Харківська обл. – 17:54.0

3 місце: Андрій Дещенко  Харківська обл. – 17:58.0

Серед жінок (4 км) призову трійку склали:

1 місце Марина Немченко (МСУ) Харківська обл. – 13:45.0

2 місце: Тамара Левченко Житомирська обл. – 13:47.0

3 місце: Яна Нагорна Сумська – 14:24.0

 DSC_7978

Приємно відзначити, що за підтримки місцевої влади організаторам вдалося забезпечити всіх учасників з інших областей безкоштовним розміщенням у готелях м. Тростянець (9 км від місця проведення змагань), а також організувати зустріч на вокзалі та перевезення автотранспортом від місць проживання до с.Олексине. Додатковою родзинкою були цікаві екскурсії для учасників та гостей в день приїзду, під час яких вони мали змогу ознайомитись з історико-культурною спадщиною міста Тростянець, відвідати галереї та музеї міста, отримати насолоду від місцевих краєвидів.

12963507_614081162083015_112944250553497137_n

Переможці та призери у всіх дисциплінах програми отримали грамоти, медалі, кубки (за 1 місце), а також подарунки від організаторів та спонсорів змагань.

Федерація легкої атлетики Сумської області висловлює велику подяку всім друзям і партнерам, хто долучився до організації і проведення змагань! Ви вкотре доводите, що Сумщина небайдужа до спорту, вміє організовувати яскраві змагання, які стають справжніми спортивними святами, і гостинно зустрічати гостей!

Окрему подяку висловлюємо місцевим працівникам сфер фізичної культури, освіти, культури та соціального захисту! Ви виконали надзвичайно великий об’єм робіт за для нашого спільного успіху!

Широкий фото звіт про змагання можна переглянути в спільноті ФЛАСО в соціальній мережі ВК за наступним посиланням: https://vk.com/album-84125552_230535550