110 років з дня народження Василя Іполитовича Полякова

10 січня виповнюється 110 років із дня народження Василя Іполитовича Полякова, Заслуженого тренера України та СРСР, що стояв біля витоків розвитку легкої атлетики Сумщини (тренерський стаж з 1950 р.).

Василь Іполитович виховав не одне покоління легкоатлетів. Кращі учні Полякова принесли визнання в усьому світі місту Суми та Україні. Спортивних досягнень кращого його вихованця, дворазового олімпійського чемпіона, срібного та бронзового призера Олімпійських ігор, чемпіона Європи, шестиразового чемпіона СРСР, восьмиразового чемпіона України, шестиразового переможця матчів «гігантів» СРСР – США, дворазового рекордсмена світу у спортивній ходьбі на 20 км Володимира Голубничого вистачило б на десяток тренерів. Але ж були ще й найсильніші спринтери України Віктор Навродський і Тамара Козирєва, бар’єристи Юрій Криксін і Олександр Чупис, метальники молота Василь Жарий, Валерій Зимогляд, Валерій Абросімов, Олексій Комісар, стаєри Віктор Рахманов, Валентин Нікітін, Володимир Макаров, В’ячеслав Щербак, Анатолій Бондар, Євген Слободенюк, десятиборець Валерій Скоробагатько, спортсмени-ходоки Юрій Андрущенко, Микола Малахов, Микола і Тетяна Кривохижа, Володимир Хоменко, брати Куніченки, Федір Бойченко, Віталій Моісеєнко.

Серед учнів, які пройшли «школу» Полякова, доктори і кандидати наук, заслужені тренери України і просто люди, які вдячні вчителю не тільки за спортивні успіхи, а й за батьківську турботу, яка й сьогодні веде їх по життю.

Тільки в 1995 році зі стадіонів зникла струнка фігура 85-річного патріарха легкої атлетики. 2 червня 1996 року, в день 60-річчя свого кращого учня, обірвалася нитка життя Василя Іполитовича. Але залишився його досвід, його учні та продовжувачі, для яких він високо підняв планку досягнень у тренерській майстерності і відданості справі.