Сумські легкоатлети на ХХХІ літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

мал ФЛАСО Проект ескиза Билборд РИО

Шановні друзі!

05 серпня 2016 року в м.Ріо-де-Жанейро (Бразилія) стартуватимуть ХХХІ Олімпійські ігри – найвідповідальніші й наймасштабніші змагання чотириріччя у спортивному світі. В змаганнях братимуть участь найсильніші атлети світу, більшість з яких останні 4 роки цілеспрямовано готувалася саме до цього головного старту.

Цього року Сумщину на Олімпіаді у Ріо презентуватимуть троє спортсменів, і всі вони є представниками королеви спорту – легкої атлетики. Це Віталій Бутрим (біг на 400 метрів), Інна Кашина (спортивна ходьба на 20 км) та Оксана Шкурат (біг на 100 м з бар’єрами).

Всі вони є вихованцями Спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву В.Голубничого з легкої атлетики, а нині Віталій та Інна представляють Сумську обласну ШВСМ.

Легка атлетика з поміж всіх видів спорту у світі має найбільшу географію країн-представників (215 країн) і є одним з наймасовіших видів спорту. Конкуренція серед спортсменів як у світі, так і в Україні, є дуже високою. Сам факт участі в Олімпійських іграх, як для самих легкоатлетів і їх тренерів, так і для територій які вони представляють, вже є неабияким успіхом і перемогою, адже нормативи для участі і умови відбору до складу національних збірних команд є дуже високими і важкими для виконання.

Судіть самі: з 1956 року лише 14 легкоатлетів вихідців з Сумщини взяли участь в літніх Олімпіадах. Тих хто на момент участі в змаганнях представляв безпосередньо Сумську область серед них значно менше. Хоча і серед представників Сумщини були видатні, без перебільшення легендарні особистості – Володимир Голубнийчий – учасник п’яти Олімпіад, дворазовий олімпійський чемпіон, срібний та бронзовий призер Олімпійських ігор; Володимир Куц – дворазовий олімпійський чемпіон, Микола Смага – бронзовий призер Олімпійських ігор.

Історична довідка для порівняння:

на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні (2012 рік) Сумщину представляло двоє легкоатлетів – Віталій Бутрим та Вікторя Кащеєва (Донецька/Сумська).

на ХХІХ Олімпійських іграх у Пекіні (2008 рік), так само як на ХХVII Олімпіаді у Сіднеї (2000 рік) єдиним представником серед легкоатлетів від нашого краю був Олексій Шелест.

на ХХVIIІ Олімпіаді у Афінах (2004 рік) Сумщина не мала представництва серед легкоатлетів.

Давайте познайомимось із спортсменами трохи ближче і згадаємо їх шляхи до цьогорічної Олімпіади.

Віталій Бутрим. Народився 10 січня 1991 року в с.Боромля Тростянецького району. Є майстром спорту України міжнародного класу. Тренується спортсмен у подружжя тренерів Гудим – Заслуженого тренера України Миколи Павловича Гудима, та його дружини Гудим Світлани Василівни. Віталій закінчив Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, нині навчається у Сумському державному університеті. Срібни1 призер чемпіонату Європи серед молоді 2013 р. у Тампере (Фінляндія), фіналіст чемпіонату світу у закритих приміщеннях 2014 р. у Сопоті (Польща), учасник чемпіонатів світу з легкої атлетики 2013 р, 2015 р., чемпіонатів Європи 2014 та 2016 рр., Учасник ХХХІ Олімпійський Ігор у Лондоні (2012). Отже, для Віталія Олімпіада у Ріо стане вже другою за ліком. У 2015 році Віталій встановив рекорд України з бігу на 400 м серед дорослих чоловіків. Попередній рекорд тримався з вересня 1995 року. В останні роки є незмінним беззаперечним лідером Української збірної у довгому чоловічому спринті.

Інна Кашина. Народилась 27 вересня 1991 року в м.Суми. Є майстром спорту України міжнародного класу. Тренується у подружжя тренерів Кривохижів – Миколи Миколайовича та Тетяни Василівни. Закінчила Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка. Багаторазова переможниця і призерка чемпіонатів та Кубків України. Учасниця Кубків Європи зі спортивної ходьби 2013 та 2015 рр., Кубку світу зі спортивної ходьби 2014 р., чемпіонату Європи з легкої атлетики 2014 р., Командного чемпіонату світу зі спортивної ходьби 2016 р. Рекордсменка області зі спортивної ходьби на 20 км, спортивної ходьби на 3000м і 5000м у приміщенні серед дорослих жінок.

Оксана Шкурат. Народилась 30 липня 1993 року в м.Суми (сьогодні день народження!). На даний момент офіційно є майстром спорту України, але документи на присвоєння звання майстра спорту України міжнародного класу вже направленні в Мінмолодьспорт. Тренується у родини тренерів Сердюченків – Олексія Олександровича та Олени Іванівни. Закінчила Українську академію банківської справи. Цього року (саме цими днями) вступає до Сумського державного університету. Багаторазова призерка чемпіонатів та Кубків України, чемпіонка України серед молоді 2014 року. Рекордсменка області з бігу на 60 та 100 метрів з бар’єрами. Для Оксани Олімпійські Ігри у Ріо стануть першим великим міжнародним стартом у складі збірної України – то ж для неї ці змагання є надзвичайно особливими та мають історичне значення.

За правилами відбору, легкоатлети мали виконати дві необхідні умови: показати результат, який відповідає олімпійському нормативу, протягом кваліфікаційного періоду (з 01 січня 2015 до 11 липня 2016), а також посісти 1-3 місце на головних відбіркових змаганнях.

Головним етапом відбору до складу збірної команди України для участі в Олімпіаді 2016 був чемпіонат України з легкої атлетики, який відбувся
16-19 червня у Луцьку. На цих змаганнях Віталій Бутрим впевнено виборов звання чемпіона України з бігу на 400 метрів, а Оксана Шкурат фінішувала третьою в бігові на 100 метрів з бар’єрами.

Ані Віталію, ані Оксані на Чепіонаті не вдалося показати необхідний результат. Щоправда, Віталій на той момент вже мав олімпійський норматив – 45.01с., який він показав 25 липня 2015 року у м.Алмати (Казахстан). До речі, це результат є рекордом України з бігу на 400 м серед чоловіків. Таким чином, Віталій вже з минулого року мав всі підстави зосередитись на підготовці до Олімпійських ігор, адже вже декілька років поспіль є беззаперечним лідером Української збірної в своєму виді.

Для Оксани Шкурат все складалося значно важче. Лише цього року вона наблизилась до результатів міжнародного рівня. На початку сезону у травні пробігла 100 м з бар’єрами за 13.31с. Потім була серія стартів на цьому ж рівні, але із зустрічним вітром. 24 червня у Києві Оксана встановила новий особистий рекорд – 13.22. А під завісу кваліфікаційного періоду 05 липня у Мінську (Білорусь) досягнула бажаного результату – 12.96с.

В спортивній ходьбі умови відбору до складу олімпійської збірної були визначені інакше. Головним відбірковим стартом вважався Командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби, який відбувся 07-08 травня у Римі (Італя). Для потрапляння до складу олімпійської збірної спортсменам слід було фінішувати у першій трійці серед українців. А для того, щоб потрапити на сам Чемпіонат у Римі, слід було відібратися до участі в ньому на Зимовому чемпіонаті України зі спортивної ходьби, який проходив
05-06 березня у Івано-Франківську.

З усіма цими завданнями блискуче впоралась Інна Кашина, яка у Івано-Франківську фінішувала другою із результатом 1 год. 32 хв. 07 с., а у Римі була найкращою серед українок із результатом 1 год. 30 хв. 34 с. Слід зауважити, що Інна, як і Віталій, також мала олімпійський норматив з минулого року – 1:30.52. Спортсменка показала цей результат 17 травня 2015 року на Кубку Європи зі спортивної ходьби, який приймало іспанське містечко Мурсія.

Легкоатлетична програма Олімпіади у Ріо розпочнеться 12 серпня. Першим серед наших атлетів на старт вийде Віталій Бутрим (12 серпня), наступною старт прийматиме Оксана Шкурат (16 серпня), а Інна Кашина вийде на змагальну трасу 19 серпня.

Слідкувати за виступом легкоатлетів можна на сайті IAAF за цим посиланням: https://www.iaaf.org/competitions/olympic-games/the-xxxi-olympic-games-5771/timetable/byday

Федерація легкої атлетики Сумської області щиро бажає успіху нашим легкоатлетам на Олімпійських іграх, впоратись с психологічним навантаженням і показати свої найкращі результати! Ми пишаємось вами!